Rýchly a jednoduchý recept na domácu vegánsku mozzarellu, ktorou vašim kamošom ukážete, že vegánstvo je pre všetkých a rastlinné jedlá sú rovnako chutné (a chutnejšie) ako tie živočíšne. Poďme si ju pripraviť!

Budete potrebovať len 4 ingrediencie na túto raw mozzarellu z kešu orieškov. Jej príprava je jednoduchá a rýchla. Jej štruktúra a chuť je neskutočne blízko pravej mozzarelle. Je dokonalá v šaláte caprese s paradajkou, bazalkou a olivovým olejom, môžete ju dať na sendvič, na pizzu, do wrapu. Budete pozerať, čoho ste schopní 🙂

Táto raw vegan kešu mozzarella je mojim najobľúbenejším vegan syrom. Ešte mi chutí aj vegan parmezán, teda kešmezán. Ale táto mozzarella je iná liga. Ak ste doteraz vegan mozzarellu neskúšali, teraz je ten čas. Toto je ten jednoduchý recept, na ktorý ste čakali. Skontrolujte, či máte všetky suroviny a smelo do toho!

Raw vegan kešu mozzarellu musíte ochutnať!

Má totiž zloženie a chuť ako kvalitná býčia mozzarella.

Okrem toho je:

Čo s touto vegan mozzarellou dokážete..

Skladovanie raw vegan mozzarelly

Skladujte ju v miske, v ktorej ste ju pripravovali alebo ju preložte do vzduchotesnej nádoby.

Raw vegan mozzarella je najlepšia čerstvá, 2-3 dni po príprave, ale v chladničke vydrží 5 dní.

Slaný nálev

Ak plánujete mozzarellu skladovať dlhšie, vyrobte si slaný nálev. Použite 2-3 čl soli na hrnček vody. Mozzarella bude potom slanšia.

Najlepšie stroje na prípravu vegan mozzarelly

Budete potrebovať blender alebo mixér na zmixovanie všetkých ingrediencií. My sme použili Vitamix, prípadne použite Omniblend, na menšie množstvo vám postačí aj Nutribullet.  

Misky na vytvarovanie syra

Mne fantasticky fungovali malé mištičky z Ikea alebo Jysk. Tiež môžete použiť silikónové misky, alebo misky na créme brulé. Ak chcete pekný oválny tvar, vyberajte misky oválneho tvaru.

S čím jesť túto raw vegan mozzarellu:

Celkovo potrebný čas na prípravu: 15 min

Počet porcií: 3 hrudky raw vegan mozzarelly

Čo budete potrebovať na vegan mozzarellu:

Ako na to:

  1. Namočte si kešu oriešky na noc
  2. Psyllium zmiešajte s 350ml vody a pomiešajte. Dajte bokom aspoň na hodinu, nech sa vytvorí hustá gélová hmota
  3. Do mixéra dajte zliate a prepláchnuté kešu, hmotu zo psyllia, lahôdkové droždie, soľ, šťavu z citróna a rozmixujte na jednotnú hmotu.
  4. Preložte do misiek a dajte do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť. My sme jedli až na druhý deň.

Ak vás naše recepty bavia a chutia vám, choďte nám dať follow na IG @rejoy.sk alebo na FB Dajte odoberať náš newsletter, nech vám neujde ani jeden recept. Snažíme sa vegánstvo robiť tak, aby bolo chutné, zdravé, zábavné a nekomplikované.