Vegánske bryndzové halušky
Moje halušky
Keď som ešte robila obchodnú zástupkyňu a neskôr key account managera, rada som chodila na stretnutia s obchodnými partnermi v okolí Zvolena. Sú dobre známi ako bryndziari. Halušky som mala rada na odbočke z diaľnice na Zvolen, kto tadiaľ chodíte, určite to tam poznáte.
Celkovo som mala vždy celkom problém si v kolibe dať niečo iné ako halušky. Bolo to proste moje obľúbené jedlo, ktorému som nedokázala odolať. K nemu som si dala zákvas a potom už len sladko driemkať za volantom 😀
Úlohy, ktoré píšu chute na halušky
Prechod na rastlinnú stravu mi teda dal dôležitú úlohu. Urobiť halušky aj doma a vo vegan podobe. Predtým som pár krát ochutnala halušky vo vegan bistre, kde sme chodili s Martinom v Bratislave na obed a boli fakt, že dobré. To sme ešte ale ani netušili, že raz sa budeme takto stravovať každodenne.
Keď ti vesmír pomáha s haluškami
Do nášho života prišiel Peter Petrovský, šikovný kuchár, ktorý je sám vegán a vyrába také dobroty ako sú kimchi, kishk a potom raz prišiel s tým, či nechceme ochutnať aj jeho greendzu. No na iné som nečakala 😀
Nachystajte si zemiaky, zožeňte vegan bryndzu a poďme na to.
Na halušky budete potrebovať:
- 125g polohrubej múky
- 500g zemiakov
- 2 čl himalájskej soli
- greendzu (alebo vegán bryndzu)
- jarnú cibuľku
- tempeh
Ako na to:
- Zemiaky si ošúpte. Mne sa ich nechcelo strúhať, tak som ich hodila rozmixovať do vitamixu.
- Prisypte k zemiakom múku a premiešajte. Ak je zmes riedka pridajte múku. Ja som to mala akurát. Nezabudnite prisoliť.
- Dajte do veľkého hrnca variť vodu. Nachystajte si haluškovacie sitko a do vriacej vody pretláčajte halušky. Nechajte ich uvariť a potom vyberte.
- Do horúcich dajte greendzu a premiešajte.
- Na vedľajšej panvici si opečte na oleji na malé kúsky nakrájaný tempeh.
- Tempeh dajte na halušky, ozdobte jarnou cibuľkou a dajte si k nim aj šalát. Akokoľvek sa vám to nehodí, bude vám lepšie tráviť a nebudete mať pocit plnosti.
Dobrú chuť a ďakujem, za možnosť skúsiť greendzu.