Chrumkavá bezlepková granola z pohánky
Prečo pohánková granola
Pohánka je taká záhadná surovina, dlho sme si k sebe hľadali cestu a teraz u nás doma nesmie chýbať. Jedná sa o celé zrno, je bezlepková a jej použitie je všetranné vďaka jej orieškovej chuti. Viete ju pripraviť naslano, nasladko, môžete ju klíčiť, namáčať a mixovať bez varenia, variť, alebo len zaliať vodou a jesť takú chrumkavú.
Táto granola začína pomiešaním pohánky a vločiek bez lepku. Ak chcete, môžete si granolu spraviť čisto len z pohánky.
Potom pridáme kokos a škoricu, javorový sirup a kokosový cukor pre sladkosť.
Do zálievky si pridajte naše kokokešu maslo a tá vôňa, ktorou vám zaplní kuchyňu bude neskutočná. Ak si viete predstaviť granolu na raňajky, pridajte k nej kokosový jogurt alebo ju zalejte mandľovým mliekom. Nezabudnite pridať za hrsť čerstvého bobuľového ovocia.
Na plný plech granoly budete potrebovať:
- 1 1/2 hrnčeka bezlepkových vločiek
- 1 1/2 hrnčeka pohánky
- 3/4 hrnčeka vlašských a pekanových orechov nasekaných
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- 2 PL chia alebo ľanových semienok (mletých)
- 2 PL kokosového cukru
- 1/2 čl himalájskej soli
- 3/4 čl mletej škorice
- 1/4 hrnčeka kokosového oleja
- 1/2 hrnčeka javorového sirupu
- 3 PL nášho kokokešu masla
- 1/3 hrnčeka sušených brusníc alebo iného sušeného ovocia alebo horkej čoko (po vychladnutí granoly)
Ako na to:
- Rúru si predhrejte na 160 st.
- V mise zmiešajte pohánku, vločky, oriešky, kokos, chia, kokosový cukor, soľ a škoricu. Pomiešajte.
- Na panvici si zohrejte olej a javorový sirup, kým sa obe nespoja. Potom pridajte orieškové maslo a znovu premiešajte. Ak maslo nemáte, môžete ho vynechať alebo nám napíšte a my ho pre vás pripravíme a pošleme vám ho. Znovu premiešajte. Zmes nalejte na suché suroviny a premiešajte.
- Zmes dajte rovnomerne na papier na pečenie a pečte 25-30 min alebo kým nebudú dozlatova opečené. V polovici pečenia obráťte.
- Keď granolu dopečiete a kým je teplá pridajte brusnice a premiešajte. Ak chcete pridať čokoládové kúsky, nechajte ju úplne vychladnúť. Vychladnutú granolu dajte do vzduchotesnej nádoby, nech vám ostane čerstvá a chrumkavá. V mrazničke ju môžete skladovať cca 1 mesiac.
Ak ste si túto pohánkovú granolu pripravíte, pochváľte sa ňou na sociálnych sieťach a označte nás @rejoy.sk #rejoyfood
My vašu šikovnosť radi prezdieľame a ukážeme tak viacerým ľuďom, ako sa dá užívať si raňajky inak.