Curry z beluga šošovice
Už ste skúšali čiernu šošovicu? Ak nie, tak dokonalý spôsob ako ju ochutnať je curry z beluga šošovice.
Prečo beluga
Šošovica je skvelý zdroj bielkovín a tiež zdravých tukov. Pre nás, ľudí na rastlinnej strave je preto dokonalou náhradou za mäso. Beluga je spomedzi všetkých strukovín jedným z najlepších zdrojov cenných bielkovín, obsahuje minimum tukov.
Je výdatným zdrojom vlákniny. Jej význam spočíva v dvoch bodoch – plní žalúdok, keďže dokáže zväčšiť svoj objem v tekutom prostredí, a tak odďaluje pocit hladu. Konzumácia čiernej šošovice výborne vplýva aj na srdcovo-cievnu sústavu. Veľa vlákniny (najmä rozpustnej) znižuje hladinu cholesterolu a vysoký obsah draslíka zas ovplyvňuje zníženie vysokého krvného tlaku.
Budeme potrebovať:
- 1 PL kokosového oleja
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL zázvoru nakrájaného nadrobno alebo nastrúhaného
- 2 malé mrkvy nakrájané na kolieska
- 1 a pol žltej curry pasty alebo curry korenie
- 300 g beluga šošovice
- 400 ml konzervovaných paradajok
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 batát nakrájaný na kocky (ošúpaný)
- 2 hrnčeky baby špenátu
- soľ a korenie
- 2 PL limetkovej šťavy
ako na to:
- Rozohrejte kokosový olej na panvici. Dajte naň cibuľu, cesnak, zázvor a mrkvu a opečte
- Pridajte curry pastu a uvarenú beluga šošovicu nechajte povariť. Pridajte paradajky, kokosové mlieko a polovičku zeleninového vývaru. Pomiešaj a priveď k varu. Var cca 25 min, postupne prilievaj zvyšok vývaru.
- Pridaj na kocky pokrájaný batát a nechaj variť ďalších 15 minút. Skontroluj, či je batát uvarený a curry by medzitým už malo byť pekné krémové. Ochutnaj a pridaj soľ, korenie a limetkovú šťavu podľa chuti. Pridaj špenát a ešte chvíľu povar, kým zmäkne. Ak by bolo curry veľmi husté prilej vodu.
- Na curry si pridaj rastlinný jogurt, petržlenovú alebo koriandrovú vňať a sézamové semienka. Podávaj s ryžou alebo plackou naan alebo ho použi ako plnku do tortillovej placky.
Dobrú chuť!
Ak ti naše recepty chutia, nezabudni nás označiť v stories na Instagrame alebo Facebooku @rejoy.sk Radi tvoje kuchárske umenie prezdieľame svetu a rozšírime tak povedomie o rastlinnej strave.