Vegánske brumotýle (brumík)
Pojednanie o pohánke vo vegánskych brumotýloch
Píše sa, že deti potrebujú energiu. Myslím si, že deti jej majú až až, skôr by sa hodila niektorým dospelým a taká pohánka jej má dosť. Je bez lepku a dokonale nahradí raž, jačmeň, ovos a hlavne pšenicu. Vhodná je aj pre celiatikov. Má najvyšší obsah rutínu v rastlinnej ríši. Obsahuje veľa bielkovín a vlákniny. Ďalej vápnik, draslík, železo a horčík. Z vitamínov v nej nájdete vitamíny skupiny B, vitamín E a vitamín C.
Obsahuje osem esenciálnych aminokyselín. Pohánka je nápomocná pri ochoreniach žíl, zastavuje krvácanie z ďasien a z nosa, podporuje prekrvenie a potenciu, má preventívne účinky pri reumatických ochoreniach a artritíde. Posilňuje imunitný systém a reguluje krvný obeh. Je veľmi vhodná pre odkyslenie organizmu.
Prečo nie brumík, prečo brumotýle
Možno som divná, ale nepodporujem kupované sladkosti, ktoré deti dostávajú v škôlke, lebo niekto mal meniny, či narodeniny. Našťastie naša škôlka je uvedomelá a končia v boxikoch..prenechávajú tým vysvetľovanie a boj na nás, rodičoch. A my sme si zvolili cestu ZÁMENY.
Nie, nedám dieťaťu brumíka. Upečiem mu radšej jeho zdravšiu variantu bez bielej múky. V mojom dnešnom výtvore je: pohánková múka vegan maslo ďatlový sirup mandľové mlieko jablčné pyré karob
O cukre niekedy inokedy. To bude tak na článok na blogu. Tešíte sa?
Na 6 vegánskych bezlepkových koláčikov budete potrebovať:
- 100g pohánkovej múky
- 100g jablčného pyré
- 40g masla Alsan
- 100ml mandľového mlieka (resp. podľa potreby) izbová teplota
- 1/2 čl prášku do pečiva
- ďatlový sirup na osladenie podľa potreby. Ja som dala 1 čl, ale my sladíme veľmi málo, tak si kľudne pridajte
Ako na to:
- Jablkové pyré som rozmixovala s maslom izbovej teploty. Pridala som mandľové mlieko.
2. Potom som vmiešala múku s kypriacim práškom.
3. Ak je cesto veľmi husté, prilejeme ešte mlieko. Mala by to byť konzistencia ako na bábovku.
4. Odoberieme 3 PL cesta, primiešame do nich 2 PL tmavého karobu alebo kvalitného kakaa a rozmiešame.
5. Bledé cesto nalejeme do formičiek, tmavými spravíme bodky.
6. Rúru vyhrejeme na 180 st a koláčiky pečieme cca 45 min. Skúsime špajlou, či sú upečené.
Ak sa vám koláčiky podarili a chcete sa s nimi pochváliť, nezabudnite nás označiť @rejoy.sk a my vaše kuchárske umenie radi prezdieľame svetu, čím opäť rozšírime myšlienku zdravého pečenia pre deti.
Pre viac receptov sa prihláste do nášho newslettra a sledujte nás na FB