Cestoviny s pestom zo sušených paradajok
V lete nás to zvádza dať si obed v parku a večeru na terase. Je to úplne iný pocit z jedla, keď sedíte na deke a okolo vás čvirikajú vtáci. Rovnako ako večer s kamošmi na terase, keď sa plieskate po chrbte a oháňate sa pred náletmi komárov.
Pre takéto počasie mám dokonalý recept! Urobte si pesto zo sušených paradajok, pridajte obľúbené cestoviny a zabudnete v momente na všetky ťažké syrové omáčky.
Pôvod sušených paradajok
Sušené paradajky sú pôvodom z Talianska, kde ich už roky dozadu sušili talianske ženy na strechách domov. Silné talianske slnko z nich vytiahlo len toľko vody, aby zostali šťavnaté a mohli byť ďalej použité v kuchyni pre najrôznejšie recepty. Okrem nakladaných sušených paradajok ich nájdete v šalátoch, v cestovinách, v rizote. Sú skvelou ingredienciou, ktorá dodá jedlu šťavu a sladkosť.
Ako si pripraviť pesto
Pesto akéhokoľvek druhu získate rozmixovaním základnej suroviny, v našom prípade paradajok, semienok alebo orieškov s olejom. Aby sme dosiahli jemne syrovú chuť, budeme pridávať aj lahôdkové droždie a aby nechýbali zelené vňate, pridáme si baby špenát. Ak máte v záhrade bazalku, kľudne využite tú. Toto jedlo tým získa ešte talianskejší nádych.
Na toto jedlo vám stačí 20 minút času a 6 ingrediencií, čo ma fakt teší, lebo môže to vyzerať inak, ale v kuchyni nechcem tráviť kopu času a milujem rýchle recepty. Pravidelne hovorím, že keď sa ma Martin o 11 tej spýta, čo bude na obed, väčšinou mu poviem „neviem“ a pred dvanástou už jeme 😀
A to rozhodovanie, čo budem variť je u mňa ozaj niekedy nekonečné. Nerada totiž varím to isté. Niekto si nedá dva razy tie isté šaty a mňa zas nebaví jesť každý týždeň rovnaké jedlo.
Celý recept spočíva v tom, že kým sa varia vaše cestoviny (v našom prípade bezlepkové), nachystáme si zmes na pesto z paradajok, špenátu, lahôdkového droždia, oleja a cesnaku.
Za pár minút máte pesto, ktoré viete okrem iného použiť na sendviče, do šalátu, do ryže a na cestoviny.
Tento recept je: chutný, šťavnatý, zdravý a fantastický do horúceho počasia. Môžte ho jesť teplý, studený, vlažný. Vezmite si ho na piknik, zbaľte do karavanu, vezmite k moru. Ako vegáni nemáme pri cestovaní a rôznych výletoch veľa možností a často jedinou vegánskou voľbou v lístku sú hranolky a polozdechnutý šalát bez fantázie. Zvykli sme si teda na nič sa nespoliehať.
PRÍPRAVA 10 min VARENIE 13 min CELKOM 23 min
Na 2 porcie budeme potrebovať:
- 280g bezlepkových cestovín
- 1 hrnček sušených paradajok
- 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 1 hrnček čerstvého baby špenátu (možno nahradiť bazalkou)
- 3 strúčiky cesnaku (prispôsobte si svojej chuti)
- 2 PL lahôdkového droždia (moje fav je od Vitalvibe s obsahom B12)
Ako na to:
- Dajte variť cestoviny podľa návodu na obale.
- Do Vitamixu alebo mixéra dajte sušené paradajky, olej, cesnak, lahôdkové droždie a špenát. Všetko rozmixujte na hutnú masu. Ak by sa vám pesto zdalo veľmi husté, prilejte trochu vody z cestovín (2-3PL).
- Zmes nemusí byť dokonale rozmixovaná, je fajn, ak v peste budete cítiť kúsky paradajok a neurobíte si pašteku 🙂
- Uvarené cestoviny hoďte na rozohriatu panvicu a pridajte pesto. Premiešajte, nech sa pesto pekne obalí s cestovinami.
- Môžete rovno podávať posypané vegan parmezánom a ozdobené lístkami čerstvej bazalky.
Pozn.
- v našom recepte boli použité ryžové cestoviny z DM drogeriemarkt. Sú bezgluténové a veľmi chutné. Nerozvaria sa.
- ak používate sušené paradajky namočené v oleji, ďalší olej v recepte nepridávajte. Ja som si obľúbila sušené paradajky, ktoré bývajú v talianskom týždni v Lidli. Vždy si ich vtedy nakúpim do zásoby.
Ak ste si tento recept uvarili, nezabudnite nás označiť na sociálnych sieťach @rejoy.sk a #rejoyfood pre pocit zo znovuobjavenej radosti z jedla. My vašu odvahu a šikovnosť radi prezdieľame v našich storíčkach a pomôžeme tak spolu inšpirovať ďalších ľudí na ich ceste k zdravšej strave.
Pingback: Šampiňónový paprikáš s cestovinami bez laktózy a lepku