BBQ vegánske rebierka z tempehu
Údená chuť, šťavnaté kúsky potiahnuté domácou BBQ omáčkou. Také sú vegán rebierka z tempehu. Môžete si ich pripraviť na grile alebo v rúre ako ja. Pripravte ich svojim kamošom nevegánom na grilke, budú sa zalizovať.
Z uvedeného množstva pripravíte dve porcie pre slabých jedákov. Ak plánujete zasýtiť dvoch ľudí, suroviny si prispôsobte.
Budeme potrebovať:
- 1/4 hrnčeka vody (prípadne podľa potreby)
- 3 PL shoyu omáčky (alebo sójovej omáčky Kikkoman)
- 1 PL javorového sirupu
- 1 čl údenej papriky
- 1 čl sladkej papriky
- 1/2 čl sušenej cibule
- 1/2 čl sušeného cesnaku
- 1 údený tempeh
- 2 PL olivového oleja
Na BBQ omáčku: (kupovaná omáčka obsahovala sardely, inak by som sa zrejme vzdala robenia vlastnej)
- 1/2 hrnčeka kečupu
- 1/4 hrnčeka trstinového cukru
- 2 PL shoyu (alebo sójovej omáčky)
- 2 PL jablčného octu
- 1/2 čl údenej papriky
- 1/2 čl sušenej cibule
- 1/2 čl sušeného cesnaku
- štipka kajenského korenia
- 1/4 čl soli
- 1/4 čl čierneho korenia
Na ozdobu:
- zelená časť jarnej cibuľky
Ako na to:
- Pomiešajte vodu, sójovku, javorový sirup, papriku, cibuľový prášok a cesnakový prášok v malej miske.
- Tempeh uložte do neprilnavého hrnca alebo panvice a celú omáčku vylejte na tempeh.
- Panvicu dajte na stredne silný plameň a priveďte tekutinu do varu
- Nechajte 5 min vrieť, potom tempeh otočte a počkajte ďalších 5 minút. Ak by sa vám všetka tekutina vyparila, dolejte trochu vody.
- Kým sa tempeh varí, zamiešajte si všetky suroviny na BBQ omáčku v malej panvici a dajte variť.
- Priveďte omáčku k varu. Varte 10 minút, ak by veľmi zhustla, pridajte vodu.
- Keď je tempeh uvarený, dajte ho dolu z panvice a ak je to potrebné, očistite panvicu alebo hrniec trochou vody.
- Utrite panvicu/hrniec a dajte olej.
- Dajte na stredne veľký plameň. Keď je olej horúci, vložte tempeh. Opekajte 5 min z každej strany, kým nebude pekný hnedý a chrumkavý.
- Vyberte tempeh na tanier.
- Ak budete pokračovať v rúre, nahrejte si ju na 190 st. Ak máte v pláne grilovať, zapáľte gril na stredne veľký oheň.
- Na tempeh natrite polovicu BBQ omáčky lyžicou.
- Ak tempeh budete piecť v rúre ako ja, položte ho na papier na pečenie. Pečte 10 minút, až kým omáčka na niektorých miestach nevyschne.
- Ak grilujete, položte tempeh priamo na gril a grilujte, kým nebude opečený, cca 8 minút.
- Tempeh teraz nakrájajte, pozor, bude horúci a na strednú časť natrite zvyšok omáčky. Posypte zelenou časťou jarnej cibuľky.
Ak ste si tieto rebierka pripravili, nezabudnite sa pochváliť na sociálnych sieťach a označiť vašu znovuobjavenú chuť z jedla hashtagom #rejoyfood Ak nás označíte tiež, prezdieľame vaše umenie svetu @rejoy.sk
Pingback: Vegan coleslaw šalát s tahini bez majonézy a zbytočného tuku