Ak vás často trápia pocity nepokoja, stresu alebo máte pocit, že vaša energia stagnuje, je to signál, že vaše čakry môžu byť v nerovnováhe. Možno cítite fyzickú alebo emocionálnu bolesť, únavu či napätie, ktoré neodchádza. Práve v takýchto situáciách môžu byť mantry úžasným nástrojom, ktorý vám pomôže harmonizovať tok energie v tele. Pravidelné opakovanie mantier, spojené s meditáciou a hudbou, vám prinesie vnútorný pokoj a rovnováhu, ktorú tak veľmi potrebujete. No a čo, že sa budete sami pred sebou cítiť divne. Chcete sa predsa cítiť lepšie, tak prečo to neskúsiť. Akože schválne, čo môžete stratiť?

1. Krok – Príprava na meditáciu

Začnite tým, že si nájdete pokojné miesto, kde vás nič nebude rušiť – môže to byť obľúbený kútik doma, záhrada alebo útulný priestor na terase. Vyberte si také miesto, kde sa cítite pohodlne a môžete relaxovať. Sadnite si na stoličku s nohami pevne na zemi alebo do sedu s prekríženými nohami, ako je lotosová pozícia. Jemne zavrite oči a začnite sa sústrediť na svoj dych. Zhlboka sa nadýchnite nosom a pomaly vydýchnite ústami. S každým výdychom uvoľňujte napätie v tele, začnite od hlavy, cez ramená, až po chodidlá. Dovoľte celému telu zrelaxovať a pomaly sa pripravte na svoju meditačnú prax 🙂

2. Hudba ako doplnok meditácie

Hudba môže byť dôležitým prvkom pri meditácii s mantrami, pretože vám pomôže vytvoriť príjemnú a uvoľnenú atmosféru. Jemná meditačná hudba, ktorá obsahuje prírodné zvuky, tibetské misky alebo jemné nástroje, môže prehĺbiť váš zážitok. Najvhodnejšia hudba je vo frekvenciách 432 Hz alebo 528 Hz, ktoré sú harmonické s energiou tela. Táto hudba vám pomôže sústrediť sa, uvoľniť a ešte hlbšie prepojiť s čakrami.

Ťukni pre posluch hudby vo frekvencii 432 Hz

Ťukni pre posluch hudby vo frekvencii 528 Hz

3. Výber čakry a mantra

Vyberte si čakru, na ktorú sa chcete sústrediť. Každá čakra je spojená s konkrétnou mantrou:

  • Koreňová čakra (Muladhara): „LAM“ (červená), spodok chrbtice.
  • Sakrálna čakra (Svadhisthana): „VAM“ (oranžová), oblasť pod pupkom.
  • Solar Plexus čakra (Manipura): „RAM“ (žltá), oblasť nad pupkom.
  • Srdcová čakra (Anahata): „YAM“ (zelená), stred hrudníka.
  • Hrdlová čakra (Vishuddha): „HAM“ (modrá), oblasť hrdla.
  • Tretie oko (Ajna): „OM“ (indigo), medzi obočím.
  • Korunná čakra (Sahasrara): „OM“ alebo ticho (fialová), vrchol hlavy.

4. Vizualizácia čakry

Zamerajte sa na miesto v tele, kde sa nachádza vami zvolená čakra, a začnite si vizualizovať jej farbu. Napríklad pri koreňovej čakre si predstavte červené svetlo v spodnej časti chrbtice, ktoré sa otáča a jemne rastie. Nechajte toto svetlo expandovať s každým nádychom až kým vás nebude celkom obklopovať.

5. Recitácia mantry (chanting)

S každým výdychom opakujte príslušnú mantru, napríklad „LAM“ pre koreňovú čakru. Opakujte mantru pomaly, nechajte jej vibrácie prenikať do vašej čakry a pomáhať jej otvárať sa a harmonizovať. Počas recitácie sa zamerajte na vibrácie a energiu, ktoré cítite vo svojom tele.

Ak neviete ako na to, pozrite si toto video.

6. Zakončenie meditácie

Po niekoľkých minútach chantingu pomaly uvoľnite mantru a vráťte sa k prirodzenému dýchaniu. Vnímajte energiu, ktorá sa šíri po vašom tele, a ako sa čakra harmonizovala. Pomaly pohýbte prstami, natiahnite sa a otvorte oči, keď budete pripravení.

Meditáciu môžete zakončiť krátkou chvíľkou v tichu, kde si vychutnáte pokoj a harmóniu, ktorú ste práve vytvorili.

Pre vedenú meditáciu na harmonizáciu čakier si stiahnite ZDARMA meditačnú aplikáciu REJOY.

Stiahnuť appku pre iPhone

Stiahnuť appku pre Android

7. Pravidelná prax a výhody

Pravidelná meditácia s mantrami vám pomôže zlepšiť energiu vo vašom tele, harmonizovať čakry a nájsť vnútorný pokoj. Môžete si vybrať jednu konkrétnu čakru, na ktorú sa chcete zamerať, alebo prejsť všetkými čakrami postupne. Týmto spôsobom podporíte rovnováhu v celom tele a mysli.

Záver

Používanie mantier spolu s meditačnou hudbou vám poskytne hlbší a intenzívnejší zážitok. Tento proces vás pomôže naladiť na vaše energetické centrá a získať vnútornú rovnováhu v každodennom živote.

Chcete zažiť viac? Stiahnite si našu aplikáciu REJOY, kde nájdete vedené meditácie na harmonizáciu čakier, a sledujte nás na Instagrame @rejoy.sk, aby ste nezmeškali ďalšie užitočné tipy a techniky! 🌿✨

Stiahnuť REJOY teraz:
Pre iOS | Pre Android