Tieto vegánske pusinky sú sladké, kokosové a proste úžasné. Dokonalá sladkosť a šťavnatosť vo vnútri a chrumkavé zvonku. No veď poďte si ich spraviť.

Sú kokosové pusinky vegánske?

Tie „pravé“ kokosové pusinky vegánske nie sú, pretože obsahujú vaječný bielok. V tomto recepte nám ako „lepidlo“ slúži zmes kokosového mlieka a kukuričného škrobu. A funguje to dokonale.

Tieto kokosové pusinky sú zároveň bezlepkové. Veľa receptov používa múku ako pojítko, ale ak použijete škrob (kukuričný, prípadne tapiokový), bude váš recept hneď aj bez lepku. Zároveň škrob vylepší konzistenciu.

Suroviny

Pusinky sú pre milovníkov KOKOSU. Použili sme strúhaný kokos v bio kvalite (Country life) a kokosové mlieko (husté s tukom) a môžete prisypať aj kokosový cukor, ak chcete. Ak nemáte radi kokos, ďalej ani nečítajte. Potom tento dezert nebude pre vás. Ale ak ste kokosoví nadšenci ako my, ste tu správne.

Na recept budete potrebovať:

Na tomto recepte je skvelé, že vám stačí pár surovín a žiadne špeciálne náčinie. Pomôže, ak máte naberačku na zmrzlinu. Ešte vám bude treba plech na pečenie a papier na pečenie.

Rôzne obmeny

Obmeniť tento recept môžete takto:

  • roztopte čokoládu a namočte kokosové pusinky do nej
  • pridajte 1/2 čl vanilky pre vanilkové pusinky
  • polejte ich vegánskou čokoládou
  • použite kokosový cukor namiesto rafinovaného

Ako ich uskladniť

Kokosové pusinky nechajte úplne vychladnúť na mriežke, preložte ich do vzduchotesnej nádoby a skladujte max týždeň pri izbovej teplote. Nie je potrebné ich mať v chladničke. Ak majú čoko polevu a tá sa pri izbovej teplote topí, do chladničky ich dajte. Zmrazené vydržia max 3 mesiace. Vyberte ich hodinu pred konzumáciou, aby sa pri izbovej teplote stihli rozmraziť.

Ako si pripraviť kokosové vegan pusinky

Čas prípravy: 10 min Pečenie: 25 min Celkovo potrebný čas: 35 min Vystačí na 10 kúskov

  • 180 g strúhaného kokosu
  • 100 g cukru (trstinový, kokosový)
  • 5 PL kukuričného škrobu
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka kokosového mlieka (plnotučného, nie light verzia)

Ako na prípravu kokosových vegan pusiniek

  1. Rúru predhrejte na 165 st. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie
  2. V miske zmiešajte kokos, kukuričný škrob, cukor a štipku soli. Poriadne premiešajte
  3. Postupne prilievajte kokosové mlieko. Vyskúšajte, či viete vytvarovať guľku, ktorá drží a ak áno, vytiahnite zmrzlinovú naberačku a tvarujte.
  4. Vyklopte ich na plech na pečenie
  5. Dajte do vyhriatej rúry piecť na 25 minút a nechajte vychladnúť na mriežke
  6. Ak chcete, ozdobte roztopenou čokoládou

Ak vám chutia sladké vegan dobroty, mohli by vám chutiť aj tieto:

Všetky sú navyše bezlepkové.