Fantastické guličky z cíceru a byliniek falafel, si už našli svoje miesto aj u nás na Slovensku. Nájdete hummus bary, aj vegánske bistrá, kde vám ich chutne a radi pripravia. Falafel je vegetariánskej a vegánskej kuchyne, prirodzene z rastlinných surovín. Skvelo chutí vo wrape, pite, sendvičoch či šalátoch.

Na 23 falafel guličiek budete potrebovať:

  • 1 hrnček suchého cíceru namočeného cez noc
  • 1/2 veľkej cibule alebo 1 celá malá 
  • Štipka chilli fliačkov
  • 1 hrnček petržlenovej vňate 
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 1 čl drevenej rasce 
  • 1 čl soli 
  • štipka mletého čierneho korenia 
  • 2 PL cícerovej múky 
  • 1/2 čl jedlej sódy 
  • olivový olej na smaženie 

Postup prípravy:

  1. Na noc si namočíme cícer do vody. Daj dosť vody, lebo cícer svoj objem zväčší 
  2. Ráno zlej vodu a prepláchni cícer. Daj ho do mixéra spolu s cibuľou, cesnakom, petržlenovou vňaťou, rascou, soľou, mletým čiernym korením. 
  3. Pulzami rozmixuj na jemnú drť.
  4. Zmes daj do misky, pridaj cicerovú múku a jedlú sódu. Pomiešajt. Odlož do chladničky aspoň na pol hodinu
  5. Rukami vytvarujeme guličky alebo placičky. Guličky sú super aj pre návštevy, keď chystáte finger food. Ak je zmes veľmi suchá, pridajte trochu vody alebo citrónovej šťavy. Ak je zmes veľmi mokrá, pridajte cicerovú múku. 
  6. Falafel môžete dať piecť do vyhriatej rúry na 220 st na 25-30 min, otočte v polovici pečenia a môžete ho postriekať olejom. Alebo pečte aj úplne bez. Ak pripravujete na panvici, jemne ju potrite olejom a opekajte zo všetkých strán. Tradične sa falafel smaží v oleji, vo fritéze. Keďže toto je najmenej zdravý spôsob, vyhýbame sa takejto príprave, ale je to samozrejme na vás. 
  7. Podávajte s tahini omáčkou, so šalátom, hummusom 

Falafel si môžete dať napríklad:

Pripravte si falafel a dajte nám vedieť, ako vám chutil. Pre nás bol tento naj, čo sme si doma robili, preto si ho sem do našej receptovej knihy ukladáme. Nezabudnite nás označiť @rejoy.sk aby sme mohli ten váš falafel prezdieľať.