Dhal z červenej šošovice (bez paradajok, bez kokosového mlieka)
Jedno z našich najobľúbenejších jedál je Dhal z červenej šošovice. V tejto verzii si ju môžu dať aj ľudia, ktorí sú alergickí na paradajky, prípadne nemajú prístup ku kokosovému mlieku. Aj keď dnes si ho kúpite už aj v Lidli. Pôvodne indický recept z červenej šošovice a hrejivých druhov korenia ako zázvor, škorica a kurkuma. Je to recept jednoduchý, chutný a sýty.
Čo je šošovicový dhal?
Dhal je hustá šošovicová omáčka z rôznych strukovín, populárne indické jedlo podávané tradične aj na Srí Lanke. Je to jedno z najobľúbenejších bezmäsitých jedál v týchto krajinách. Prvý krát sme ho ochutnali práve na Srí Lanke a tiež som sa ho tam v kuchyni u domácej pani naučila pripravovať. Prílohou môže byť placka roti, basmati ryža alebo v našom prípade hnedá ryža. Ak dbáte na kombinácie potravín pre zdravé trávenie, dajte si k nemu len šalát.
Dhal bez paradajok a kokosu
Aj keď väčšina receptov na dhal obsahuje paradajky a kokosové mlieko, je možné si pripraviť aj túto jednoduchšiu verziu, ktorá sa kamoší aj s alergikmi.
Paradajky sú známe ako problémová potravina pri alergiách a keď sa nemýlim ani histaminici sa s nimi veľmi nemusia. V tomto recepte teda bude len krémová omáčka z červenej šošovice a zistíte, že jej chuť je tak dokonalá, že viac ani nie je treba.
Ale poďme už na náš recept z vlogu Ako navariť vegánsky za 20 Eur na týždeň, kde budeme pripravovať 4 porcie. Budeme radi, ak si celý vlog na našom YouTube kanáli pozriete a zapnete si upozornenia, nech o žiadne video neprídete.
Príprava: 5 min
Varenie: 20 min
Celkovo: 25 min
Porcia pre 6 osôb
Na šošovicový dhal budeme potrebovať:
- 1 PL kokosového/olivového oleja (alebo vody)
- 1 nakrájaná cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku pretlačené
- 1 PL zázvoru (nemusí byť)
- 1,5 hrnčeka červenej šošovice (namočenej cez noc a poriadne premytej)
- 1 PL kari korenia
- voliteľné (škorica, kajenské korenie, kardamom, kurkuma)
- soľ (až na konci varenia)
- špenát alebo kel (voliteľné)
Ako si pripraviť dhal z červenej šošovice:
- V panvici zohrejte olej (vodu)
- Pridajte cibuľu a opekajte 3-5 min
- Pridajte cesnak a zázvor (voliteľné), chvíľu opekajte, dávajte pozor, aby cesnak nezhorel
- Pridajte kari korenie, ak máte tak aj štipku z ostatných druhov a minutku opekajte
- Primiešajte šošovicu a zalejte ju vodou tak, aby bola ponorená
- Priveďte k varu a varte 15 min, sledujte, či nie je potrebné doliať vodu a často premiešavajte, aby sa šošovica neprichytávala na dne hrnca
- Dolejte vodu, ak je treba. Zmes nemá byť úplne hustá, ani riedka. Dhal by mal byť krémový, ako pyré, šošovica rozpadnutá
- Teraz primiešajte špenát alebo kel, ak chcete
- Podávajte s chlebom naan alebo ryžou
- My sme si spravili ryžu s hráškom a na vrch opiekli samostatne na panvici cibuľu a mrkvu.
Tento recept je súčasťou vlogu na našou YouTube, kde sme varili za 20 Eur od pondelka do piatku. Ak vás zaujímajú recepty aj na ostatné jedlá z tohoto vlogu, kliknite na ich názvy: