Pšenový koláč so zdravou mrveničkou (bez lepku, vegan, bez cukru)
Tento pšenový koláč mi pripomína letá kedysi, keď som milovala ovocný koláč s mrveničkou a popravde chýbala mi nejaká zdravšia verzia, ktorá by bola bez droždia, bez lepku, bez cukru. Nech som po ňom v pohode, plná energie a nie odkrvená na gauči s nafúknutým bruchom.
Prečo zaradiť do jedálnička pšeno
Pšenový koláč si spravte z viacerých dôvodov. Je veľmi chutný a pšeno je veľmi zdravé. Je dobre stráviteľné, výživné, sýte a vhodné aj pre celiatikov. Pšeno je jediná zásaditá obilnina, je to výborný liek pri žalúdočných problémoch spôsobených prekyslením. Pšeno v priebehu storočí však nahradila ryža, zemiaky, cestoviny… Pritom tieto suroviny veľakrát nemajú ani polovicu z toho, čo ponúka pšeno.
Príprava: 10 min
Pečenie: 50-60 min
Celkovo: 1 hod
Počet porcií: 15 koláčikov (recept je na polovičný plech)
Na tento letný pšenový koláč budete potrebovať:
- 6 PL kvalitného bio kokosu strúhaného
- 6 PL nesírené hrozienka (Svet plodu)
- 2 PL datlový sirup
- 2 PL olivový/kokosový olej
- 1 hrnček pšena
- 2 hrnčeky ovseného mlieka
- 2 hrnčeky vody
- 1 čl škorice
- štipka soli
- 10 sliviek (kľudne viac, podľa toho koľko ovocia navrchu chcete. My sme nemali viac)
Zdravá posýpka na koláč (vegan):
- 30g bio strúhaného kokosu
- 70g tapiokovej múky
- 25g kokosového oleja
- 2-3 PL datlového sirupu
Ako si pripraviť pšenový koláč s ovocím:
- Rúru predhrejeme na 200 st C
- Hrnček pšena presypeme do hustého sitka a poriadne premyjeme vodou.
- Do hrnca dáme 1 hrnček vody a privedieme ho k varu. Keď začne vrieť, dáme doň datlový sirup a rozmiešame. Pridáme druhý hrnček vody a dva hrnčeky ovseného mlieka, olej, štipku soli a premiešame.
- Menší plech si vystelieme papierom na pečenie.
- Do plechu nasypeme pšeno, posypeme ho škoricou, dáme naň kokos a hrozienka.
- Zalejeme ho rozmiešanou tekutinou z hrnca. Opatrne preložíme do vyhriatej rúry
- Necháme 15 min piecť. Potom plech vysunieme a premiešame masu. Kokos a hrozienka sa tak dostanú všade a nebudú hore v jednej vrstve.
- Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 min
- Vytiahneme plech, poukladáme ovocie, môžme zastrčiť hlbšie do cesta, posypeme hotovou posýpkou. Necháme dopiecť 25-30 min. Sledujte si, ako sa koláčik pečie, keďže každá rúra pečie inak. Po vychladnutí sa bude lepšie krájať, ale zas teplý je úplne mňam koláčik. Uskladnite v chladničke.
Pripravíme si posýpku:
- Všetky prísady z posýpky dáme do hlbokého taniera a premiešame lyžicou na kompaktnú zmes
Ak máte radi pšenové koláče, vyskúšajte aj tento pšenový s čučoriedkami, ktorý máme u nás doma tiež radi. Pšeno je veľmi variabilná surovina, môžete ho jesť naslano, nasladko, ako prílohu, urobiť ho na spôsob rizota, urobiť z neho fašírky, rannú kašu, nákyp, je to len na vašej fantázii, kam až pšeno necháte zájsť. Kľudne aj do polievky. Haha!