Semienkový chlieb (bez lepku)
Tento úžasný, semienkový chlieb je nielen jednoduché pripraviť, ale je aj vegánsky, bez oleja, bez lepku, bez obilnín, bez cukru a vhodný aj pre keto nadšencov!
Dajte si ho na raňajky, večeru alebo ako zdravý snack popoludní. Upiecť ho vám potrvá síce dlhšie, ale zamiesite ho v jednej mise, bez zbytočného neporiadku za pár minút.
Tento recept na semienkový chlieb je:
- Vegánsky, bez lepku (GF), bez orieškov, keto
- Jednoduchý na prípravu z výživných ingrediencií, jednej misy, papiera na pečenie a bochníkovej formy (21cm dlhá)
- Pripravte si nekonečne zdravé raňajky, večeru alebo poobedný snack
- Skvelý do hriankovača. Vyskúšajte ho s domácou nátierkou, avokádom alebo hummusom. Alebo nasladko s orieškovým maslom a banánom.
- Pripravte si ho na raňajky s tofuíčkami a cíťte sa ako na hotelových raňajkách
- Semienka si vyberajte podľa svojej chuti a dostupnosti vo vašej domácnosti
Čo je semienkový chlieb?
Semienkový chlieb je hustý bochník, hrejivý a vytvorený len zo semienok. Nenájdete v ňom žiadnu múku, vajíčka, ani mliečne produkty. Je prirodzene vegánsky a bezlepkový, vhodný pre ľudí na keto strave alebo nízkosacharidovej diéte.
Semienkový chlieb má orieškovú, zemitú chuť a chrumkavú textúru a je to lahodný spôsob ako si vychutnať zdravé semienka ako sú ľan, chia, tekvica, slnečnica, či sézam.
Ako semienkový chlieb servírovať
Vyskúšajte tento fantastický chlebík s:
- vegan maslom, trochou soli a reďkovkou
- avokádom
- s orieškovým maslom
- orieškovým maslom a banánom
- džemom – vyskúšajte tento džem z lesného ovocia
- hummusom
- vegan syrom
Skladovanie semienkového chleba
- Doporučujem chlieb nakrájať na krajce a uložiť ich do vzduchotesného kontajnera do chladničky alebo mrazničky.
- V chladničke vydrží jeden týždeň, zmrazený 3 mesiace.
- Jedzte rovno z chladničky, alebo si ho dajte na pár minút do hriankovača, či rúry.
Na semienkový chlieb budeme potrebovať
- 1 hrnček slnečnicových semienok
- 1/2 hrnčeka tekvicových semienok
- 1/2 hrnčeka mix konopné semienka, sézam (alebo opäť tekvicové semienka)
- 1/4 hrnčeka mletých ľanových semienok
- 1/4 hrnčeka chia semienok
- 1/4 hrnčeka psyllium
- 1/2 čl soli
- 1 čl javorového sirupu
- 1/4 hrnčeka tahini
- 295 ml vody
Ako na to:
- Rúru predhrejte na 190 st Celzia
- Bochníkový plech (alebo silikonovú formu) vysteľte papierom na pečenie tak, že jeho konce budú pretŕčať z formy. Vďaka nim, budete vedieť upečený chlebík lepšie vybrať z formy po upečení.
- Pridajte všetky ingrediencie okrem vody a tahini do veľkej nádoby na miešanie a premiešajte.
- Pridajte tahini a vodu a zmiešajte na hustú hmotu.
- Preložte cesto do vystlanej nádoby a rukami ho rovnomerne natlačte do nádoby, kým nebude na vrchu ploché.
- Pečte 50 minút. Každá rúra pečte inak, tak ak po tomto čase nebude vrch chlebíka dutý na zaklopanie, nechajte ho ešte pár minút, ale už ho sledujte.
- Vyberte z rúry a nechajte pár minút odpočinúť. Potom chyťte papier na pečenie a vytiahnite chlebík z formy.
- Nechajte vychladnúť na mriežke 15 minút predtým, ako ho začnete krájať. Nakrájajte ho na cca 12 kúskov. Uskladnite vo vzduchotesnej nádobe v chladničke alebo v mrazničke.
Tipy: Ak nemáte tahini, hodí sa aj maslo zo slnečnicových semienok, mandľové maslo, kešu maslo alebo arašidové maslo. Použiť môžete vlastný mix orieškov ako sú mandle, vlašske orechy, lieskovce a pekanové orechy, aby ste nahradili 1 hrnček semienok. Aj keď sa recept volá semienkový chlieb, pokiaľ nemáte alergiu na orechy, kľudne si jeho zloženie zmeňte podľa vašich zásob a chuti.