Vegánsky fazuľový guláš s tempehom
Guláš predsa musí byť a takto pred letom si nacvičiť fazuľový s tempehom nie je vôbec od veci. My máme fazuľu u nás doma veľmi radi, no nie vždy sa mi chce ju namáčať a potom neviem, čo s ňou. Tentokrát bolo jasné, že sa bude robiť guláš a aby bol „silnejší“, pridali sme doň aj tempeh.
Čo budeme potrebovať:
- 1 hrnček červenej fazule namočenej vopred
- 2 PL olivového oleja
- 1 smažený tempeh na kocky
- 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
- 3 stredne veľké zemiaky nakrájané na kocky
- 1/2 červenej papriky na malé kúsky
- 2 mrkvy na malé kúsky
- 1 čl curry korenia
- 2 čl sladkej papriky
- 1 čl údenej papriky
- 1 čl drvenej rasce
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 čl sušeného cesnaku
- gulášové korenie a chili (podľa chuti)
- konzerva paradajok
- soľ a čierne korenie
Ako na to:
- Namočenú fazuľu zlejeme a dáme variť aspoň na hodinu. Po hodine pridáme k nej mrkvu, zemiaky.
- Kým sa suroviny varia, vedľa na panvici si osmažíme na olivovom oleji cibuľu, papriku so všetkými koreninami. Dávame pozor, aby nám paprika nezhorela. Pridáme pretlačený cesnak a nakrájaný tempeh, popražíme a zalejeme troškou vody.
- Hustotu gulášu si prispôsobte ako máte radi, ak máte v hrnci s fazuľou veľa vody, odlejte. Pridajte obsah panvice k fazuli a dolejte aj paradajky z konzervy. Varte, kým nie je všetko mäkké.
- Ak chcete, guláš si zahustite múkou alebo škrobom, ale nám vyšiel taký, že v ňom lyžica stojí 🙂
- My sme si k nemu dali opečený bezlepkový kurkumový lavaš, ale kludne si ho dajte s chlebíkom alebo vegánskou knedľou 🙂