Lýbijské fazuľové curry
Predstav si maslovú chuť červenej fazule v kombinácii s curry omáčkou, paradajkami, karamelizovanou cibuľkou a cesnakom. Taká explózia chutí na tanieri. K nemu na zjemnenie ryžu alebo pita chlieb.
Ak ti na bežnom curry prekáža jeho pikantnosť, tu si v bezpečí. Sladké paradajky tlmia výraznú chuť a chili pokiaľ ho nepridáš tu vôbec necítiť. Rímsky kmín hodíš na olej a necháš ho popražiť, kým sa ti nerozvonia kuchyňa. Mätový olej pridáva jedlu sviežosť. Rozmixované paradajky vytvoria krémovú konzistenciu, potom sa pridá cibuľka, opečená na oleji a cesnak. Na rozdiel od Indickej kuchyne do jedál sa pridáva čerstvo mleté čierne korenie. Na varenie použite kokosový olej, ak sa oleju vyhýbate, použite vodu.
Recept je rýchly, uspokojujúci, zdravý a plný chuti. Hodí sa k nemu basmati ryža a zo zeleniny napríklad opečený karfiol.
Na lýbijské fazuľové curry budete potrebovať:
- 2 PL kokosového oleja (rozdeliť)
- 1 ČL rímskej rasce
- špáradlo namočené do peppermint oleja (alebo sušená mäta)
- 1 plechovka paradajok
- 1 červená cibuľa (odlož si trochu aj na ozdobu)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrnček zeleninového vývaru (bujón DM)
- 3 hrnčeky uvarenej červenej fazule
- 2 ČL čerstvo namletého čierneho korenia
- soľ
- koriander
- ryža
Ako na to:
- Rozpusti 1 PL kokosového oleja v hlbokej panvici. Pridaj rímsky kmín a opekaj 1 min, alebo kým nezacítiš vôňu. Dávaj pozor, aby si to nepripiekla.
- Pridaj mätu, alebo pomiešaj šparadlom namočeným v esenciálnom oleji. Vylej paradajky a pomiešaj. Sem tam premiešaj. Var 7 minút. Prelož do mixéra a vymixuj dohladka.
- Na panvicu daj ďalšiu lyžicu kokosového oleja, pridaj cibuľu opekaj 5 min a cesnak ďalších 5 min.
- Pridaj vývar, rozmixovanú paradajkovú omáčku, fazule, soľ a korenie.
- Miešaj neprikryté na nízkom plameni 15 min. Ochutnaj a prispôsob si.
- Ozdob koriandrom a červenou cibuľkou. Podávaj s basmati ryžou.