Pikantný dip z tekvicových semienok
Dip nie je práve slovenské jedlo. Naučiť to Slováka jesť, je výzva. Mnoho ľudí stále krúti hlavou aj nad hummusom. Ale zas taký šmirkas, teda bryndzová nátierka nie je nič iné, ako dip. Takže je to vlastne len o zmene mindsetu, pravda.
Rozmýšľala som, ako spraviť dip tak, aby doň nešli žiadne smotany ani jogurt, aby bol zdravý od koreňa 😀 a inšpirovala som sa semienkami. Mne najviac chutia tekvicové. Preto nebolo nad čím ďalej rozmýšľať a chilli dip so zázvorom a tekvicovými jadierkami bol na svete.
K čomu pikantný dip papať
Ja by som ho jedla aj samotný lyžičkou, ale nie všetci sme úplne uletení, takže takto. Dajte si ho:
- k pečeným zemiakom
- k čerstvej zelenine (uhorka, mrkva, paprika)
- k semienkovým krekrom
- k tortilla placke
- na Buddha misku
- na ryžu
Čo budete na pikantný dip z tekvicových semienok potrebovať
- 1/2 hrnčeka tekvicových semienok (namočiť cez noc, zliať, nechať úplne usušiť)
- 2 cherry rajčiny
- 2 PL tamari
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 cm zázvoru
- 1 ČL miso pasty svetlej
- 1 ČL chilli fliačkov
- 1/4 hrnčeka vody
- 1 PL sézamového oleja (ev. olivového oleja)
Ako na to:
- Usušené semienka si dáme do mixéra a rozmixujeme nadrobno ako najviac ide. Mne sa tá štruktúra páčila, tak som nešla úplne na múku, ale boli najemno.
- Do mixéra (blendera) dáme rajčiny, tamari (sójovku), citrónovú šťavu, miso pastu, chilli fliačky, vodu, sézamový olej a poriadne rozmixujete dohladka.
- Tento dip vám aj zo šalátu vykúzli obed a zaplní bruško pričom sa nemusíte báť o svoju váhu.