Tortilly s pečenou paprikou a cuketou
Naša verzia tortilly s červenou paprikou, cuketou a červenou cibuľou je meniteľná podľa sezóny a dostupných surovín. Chuť zeleniny prichádza zo zeleniny, korenín, limetkovej šťavy a avokáda. S 10 ingredienciami máte hotovú zdravú večeru. Tak poďme na to!
U nás doma milujeme tortilly. Ich pôvod je síce diskutabilný, ale asi každému sa spájajú hlavne s mexickou kuchyňou. Červená paprika a cuketa nie sú tradičnou náplňou, ale sú tak chutné, že sa oplatí vyskúšať.
Ako pripraviť tortilly s cuketou
Cuketa je zelenina, ktorá môže byť buď delikátna alebo mľandravá a bez chuti. V našom recepte si ju spravíme najchutnejšie ako vieme. Tým, že sa cuketa nakrája na paličky a dá sa na horúcu panvicu, získa karamelizovaný povrch a vnútri zostane chrumkavá.
Cukety pečieme samostatne, aby sa čo najlepšie prepiekli. Poprášte ich soľou, cesnakom, oregánom a chilli fliačkami a zachutia aj zarytým odporcom zeleniny.
Pred dokončením zeleniny ju pokvapkajte limetkovou šťavou, ktorá prinesie sviežosť. Vychutnajte si ich ako predjedlo spolu s avokádom. Skvelo sa hodia aj ku kukuričným jedlám, recept na kukuričné rebierka nájdete v knihe BBQ vegan recepty alebo k hummusu.
Na 2 porcie tortíl budete potrebovať:
- 1 PL olivového oleja
- 2 hrnčeky cukiet nakrájaných na paličky
- 1 hrnček červenej cibule
- 1 červená paprika nakrájaná na paličky
- 1/4 čl himalájskej soli
- 1-2 čl cesnakového prášku
- 2 čl sušeného oregana
- 1/2 čl chilli fliačikov
- 1 PL limetkovej šťavy
- 4 celozrnné tortilly (alebo kukuričné)
Servírovať môžete s:
- fazuľou
- avokádom alebo guacamole
- koriander alebo petržlenová vňať
Ako na to:
- Na panvicu dajte olej a zohrejte. Keď je olej horúci, položte na panvicu cuketové paličky šupkou nahor. Nedávajte ich tam priveľa, aby sa vzájomne nesparili. Pečte 2-3 min, kým nebudú hnedé. Otočte cukety a opečte ich z ďalšej strany. Použite vidličku. Preložte na tanier a dajte piecť ďalšie cukiny, kým nebudú všetky hotové.
- Na panvicu dajte teraz cibuľu a pečte 5-6 minút, sem tam ju poprehadzujte, až kým nezmäkne a nezačne hnednúť. Pridajte červenú papriku a pečte, kým nebude mäkká no stále jemne chrumkavá, také 2-3 min.
- Stiahnite na najslabšie sporák. Vráťte cukety do panvice, pridajte soľ, cesnakový prášok, oregano, chilli paprikové fliačky a limetkovú šťavu. Poprehadzujte, aby sa pokryla celá zelenina korením a prehrejte obsah panvice. Potom dajte dolu z ohňa. Ochutnajte a ak je potrebné dosoľte, pridajte chilli alebo limetkovú šťavu. Všetko podľa vašej chuti.
- Tortilly si dajte zohriať do rúry na 160 st na pár minút. Sledujte si ich nech ich nemáte upečené do chrumkava, ale len zohriate.
- Rozdeľte náplň medzi tortilly a podávajte s náplňou alebo ako prílohu k šošovici, guacamole. My sme si dali avokádo dovnútra k zelenine, lebo máme radi tú kombináciu.
- Jedzte čerstvé. Zvyšky môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke 3 dni. Nezmrazujte.
Ak ste si tortilly pripravili, nezabudnite sa nimi pochváliť na sociálnych sieťach a označte nás @rejoy.sk. Radi vašu šikovnosť prezdieľame svetu a ukážeme ostatným ľuďom, aká môže byť kuchyňa krásne farebná. #rejoyfood