Domáca granola s čučoriedkami a kokosom
Niet nad domácu granolu. Chrumkavú z tých najčerstvejších orieškov a surovín, ktoré máte prave vy najviac v obľube. Z tejto granoly nemusíte mať sypkú zmes. Domáca granola s čučoriedkami sa vám pekne zlepí a ak ju počas pečenia nebudete miešať, ostanú vám krásne veľké chrumkavé kúsky, z ktorých si môžete odhryznúť a vychutnať sladko orieškovú dobrotu.
Raňajky pred granolou
Ja som sa naučila raňajkovať až ako vegánka. Predtým som nič neriešila, dala som si pohár vody (niekedy ani ten nie) a švacla čiernu kávu. Aspoň že do nej som si nedávala mlieko a cukor. O trochu menej škody som si spôsobila. Keď sme začali vegánčiť, rozhodla som sa, že ak to pôjde začnem raňajkovať. Vyskúšali sme jesť ovsené kaše. Tie nám chutia veľmi v zime, keď ráno dať do žalúdka niečo teplé a zdravé je veľmi fajn. V lete sme preskočili na čerstvé ovocie. Kávy sa pomaly vzdávame, čiastočne ju nahrádzame kakaom.
Deti sú jogurtové. Pre ne sú raňajky jogurt, ovocie a naša milovaná granola.
Na domácu granolu budete potrebovať
- 1 ½ hrnčeka bezlepkových ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu (alebo kokosových lupienkov)
- 1/2 hrnčeka mandlí (nasekať)
- 1/2 hrnčeka pekanových orechov posekaných
- 1 PL kokosového cukru
- 1/4 ČL himalájskej soli
- 3 PL kokosového oleja bez vône
- 60 ml javorového sirupu
- 1 ČL vanilky
- 1/4 hrnčeka sušených čučoriedok
Postup:
- Rúru si nahrejte na 170 st Celzia
- V mise zmiešajte vločky, kokos, mandle, pekanové orechy, kokosový cukor a soľ.
- Na malú panvicu pridajte kokosový olej a javorový sirup. Ohrievajte a miešajte tak, aby sa obe suroviny spojili. Pridajte vanilku, keď nie je vidno, ktorý je sirup a ktorý olej.
- Hneď nalejte zmes na suché ingrediencie a pomiešajte kým všetky vločky a oriešky nie sú úplne pokryté. Rozložte na papier na pečenie na plech a pozatláčajte do jednoliatej vrstvy.
- Pečte 20 minút, potom vyberte z rúry a otočte plech. Tak sa upečie rovnomernejšie.
- Ak granolu nebudete miešať, vytvoria sa vám chrumkavé veľké kúsky, ktoré si viete vziať do ruky a len tak hryzkať. Ak máte radi takýto typ granoly, nemiešajte ju. Naše deti majú granolu radi aj suchú a takéto veľké kusy úplne milujú.
- Pečte ďalšich 5-7 minút, ale už dávajte pozor, aby vám nezhorela. Keď bude voňavá a zlato hnedá je hotovo.
- Nechajte ju úplne vychladnúť. Je to ťažké, viem. Pridajte sušené ovocie a nalámte na kusy.
- Skladujte vo vzduchotesnej nádobe alebo sáčku pri izbovej teplote 2 týždne alebo v mrazničke 1 mesiac.
- Je vynikajúca s mandľovým alebo kokosovým mliekom. Mletým ľanom, konopnými semienkami a banánom.
Ak ste si granolu upiekli, odfoťte si ju a postnite na FB alebo IG s hashtagom #rejoyfood pre znovuobjavenú chuť z jedla. Označte aj @rejoy.sk aby sme videli, že s nami varíte a pečiete a vegánčite.